Učenje plavanja, plavanje v Novem mestu, šole v naravi » Pogosta vprašanja staršev

Pogosta vprašanja staršev

Kdaj – pri kateri starosti – lahko otrok začne obiskovati tečaj plavanja?

Otrok lahko začne obiskovati plavalno šolo ali plavalni tečaj med 3. in 4. letom starosti. Odvisno od stopnje razvitosti otroka oziroma njegove želje. Kar predstavlja problem pri mlajših je po navadi predvsem »pogrešanje« staršev in novo okolje, ter koncentracija pri uri. Sodelovanje otroka je v tem primeru minimalno, zato je temu primerno tudi podajanje in posledično prejemanje znanja.

 

Kje in kdaj izvajate plavalne tečaje?

Plavalne tečaje izvajamo v Termah Čatež, na bazenu OŠ Grm Novo mesto in v Termah Olimia. Poletne plavalne počitnice pa izvajamo tudi v Termah Šmarješke Toplice.

Celoletna plavalna šola poteka skozi celo leto – od septembra do maja. 10-urne plavalne tečaje pa razpisujemo od februarja do vključno junija. Nato sledijo tedenske poletne plavalne počitnice – na vseh prej omenjenih lokacijah.

 

Kako lahko otroka prijavim na tečaj? 

Preko prijavnice, ki jo najdete ob razpisanih programih na www.rokkerin.com. Lahko pošljete tudi povpraševanje na info@rokkerin.com ali pokličete po telefonu na številko 031 665 474 (Rok) ter 041 656 112 (Nina).

 

Kolikokrat na teden poteka vadba?

Celoletna plavalna šola poteka 1-krat tedensko po 60min, plavalni tečaji pa prav tako 1-krat tedensko, kjer sta združeni dve uri skupaj (2x 45min, torej 1h 30min).

 

Imam tri otroke. Ali lahko vsi skupaj obiskujejo tečaj v istem terminu, glede na to, da imajo različno predznanje plavanja?

Vsekakor! Na vsakem tečaju oblikujemo 2 ali 3 homogene skupine. Glede na hitrost osvojenega znanja, posameznik napreduje v skupino z višjim znanjem.

 

Kdaj je otrok pripravljen na plavalni tečaj?

Najprej je pomembna otrokova volja! Lahko se vključi v plavalni program po 3.letu starosti. V primeru, da se izkaže, da otrok še ni pripravljen, enostavno prekinemo z učenjem in počakamo nekaj mesecev ali leto, da psihično in fizično doraste stopnji, ko je sposoben učenja prilagajanja na vodo in kasneje plavanja.

 

Ali mi lahko predstavite programe, ki jih izvajate?

Individualni program plavanja: To je učenje ena-na-ena, kjer sta v vodi samo učitelj in otrok. Takrat je čas, koncentracija in osredotočenost vaditelja maksimalno posvečena samo dotičnemu otroku, in so rezultati več kot odlični. Lahko se pohvalimo s 100% uspešnostjo izvajanja tega programa. Priporočamo ga tako otrokom kot tudi odraslim in starejšim, ki imajo kakršenkoli osebni strah, strah pred vodo ali dvom v svoje sposobnosti.

Celoletna plavalna šola: Plavalna šola poteka skozi celo šolsko leto (od septembra do maja). Izvajamo jo enkrat tedensko po 1 uro (60min), na bazenih Term Čatež in OŠ Grm Novo mesto. Lahko se jo udeleži otrok od 3.leta starosti. Plavalno predznanje ni pomembno (lahko so začetniki ali že plavalci), saj v sklopu ure oblikujemo več skupin, glede na znanje, ki ga otroci imajo.

10 urni začetni in nadaljevalni tečaj: Z izvajanjem teh tečajev začnemo v mesecu februarju. Nove termine oz. skupine razpišemo nato vsak mesec, vse do junija. Tečaj je namenjen v prvi vrsti začetnikom, ki so po koncu tečaja prilagojeni na vodo (pomeni, da nimajo več nobenega strahu, se potopijo pod vodo, ležijo mrtvaka, gledajo pod vodo…) in tudi začnejo že s prvimi osnovami plavanja žabice. Navadno priporočamo tudi nadaljevalni tečaj (10 urni), kjer pridobljeno znanje otroci nadgradijo. Nadaljujejo z učenjem pravilnih zavesljajev rok in udarcev nog pri plavanju prsno. Veliko jih po koncu tudi splava, vsak pa definitivno dobi kvalitetno osnovo in znanje, ki ga lahko sam uporablja med plavanjem s starši. Navadno čez nekaj mesecev dobimo odziv staršev, s poročilom, da je njihov otrok splaval (po navadi doma v bazenih, na morju, toplicah…). Pomeni, da se je otrok s samostojno vajo uspel obdržati na vodni gladini in zaplavati. J

Poletne plavalne počitnice: Plavalne počitnice so bolj razgibane, zabavne in popestrene z animacijo otrok. Potekajo po končani šoli, torej v mesecu juliju in avgustu. Program je sestavljen tedensko, lahko pa izbirate med dopoldanskim terminom (do 12.00h, s kosilom ali brez) ali celodnevnim programom (do 16.00h). V ceno programa je vključen 20 urni plavalni tečaj, kosilo, vodne igre in bazenske atrakcije, animacija in varstvo na bazenu. Udeležijo se jih lahko otroci od 4. leta starosti dalje. Predznanje plavanja ni pomembno. Pridružite se nam lahko v Termah Čatež in Termah Šmarješke Toplice.

Rojstno-dnevne zabave na bazenu: Izvajamo jih na bazenih Term Čatež, kjer je poskrbljeno za ogromno zabave, vodne atrakcije, animacije, štafetne igre v vodi, spust po toboganih in surfanje pa predstavlja prav poseben izziv. J V program je vključeno tudi kosilo (po izbiri) in pa tortica s svečkami. Otroci so presrečni, saj je takšno praznovanje posebno, drugačno, polno  doživetij in novih spominov.

 

Če se zgodi, da otrok “zablokira” in nikakor ne morete z njimi v vodo, kakšna je praksa v takem primeru?

Zgodi se, da otrok protestira in noče v vodo. V tem primeru otroka nikakor ne silimo temveč spodbujamo in poizkusimo pripraviti do tega, da se izziva loti s svojim tempom. Praksa je, da je v tem primeru na uri plavanja prisoten starš, dokler otrok ne dobi zaupanja tako vase kot do vaditelja. Če res ne gre, pa se o tem pogovorimo in se raje vidimo prihodnje leto, ko je otrok starejši. Vrnemo tudi 70% vplačanega zneska (rezervacija mesta v skupini ob vpisu), oziroma prištejemo morebitni obisk ali dva.

 

Ali lahko v času tečaja starš ostane na bazenu?

V času tečaja je bazen odprt za vse obiskovalce. Če se nameravate kopati, kupite vstopnico, vendar vas prosimo, da ostanete na drugem koncu bazena, saj starši s svojo prisotnostjo pogosto povzročijo le to, da otroci ne namenijo pozornosti plavanju in vaditelju. Vaditelji bodo odgovorno poskrbeli za otroke, odrasli pa lahko v tem času uživate po svoje. Drugačen sistem je le na bazenu OŠ Grm Novo mesto, ki je rezerviran izključno za tečajnike. Prisotnost na uri je primerna le za slučaj, če ima otrok strah ali tremo pred prvim obiskom.

Za vpogled našega dela imamo vnaprej dogovorjene termine obiskov (po skupinah), za katere ste vsi starši tudi obveščeni. Tako se lahko sami prepričate o napredku vašega otroka in kvaliteti podajanja znanja.

 

Moj otrok plava. Po »pasje«. Je to v redu?

Gre za eno izmed najpreprostejših plavalnih tehnik, ki vsebuje brcanje z nogami. Pri tem se otrok zgolj premika naprej z rokami in nogami pod vodo. Običajno gre za prvo »tehniko«, ki jo osvojijo plavalci začetniki (če lahko na tem mestu govorimo o tehniki kot taki). Vendar ta tehnika ni pravilna! Ne gre za plavanje – otrok se zgolj obdrži na površju vode, v veliko primerih ne za dolgo časa! In kaj je največji minus pri tem? Takšnega »plavanja« se otroci zelo težko odvadijo. Potrebno je kar nekaj ur, da osvojijo novo – pravilno znanje. Zato priporočamo zgodnje učenje plavanja, kjer vaditelji postopno preko iger malčke prilagodijo na vodo in postopno začnejo z učenjem plavanja žabice.

 

Kaj se je pri otrocih izkazalo za najbolj optimalno in najbolj učinkovito metodo učenja plavanja?

Najbolj optimalen pristop k učenju plavanja je težko določiti, saj je vsak otrok individualen in ima drugačne potrebe. Je pa opaziti hitrejši napredek pri otrocih, ki so bili vključeni v tečaje z metodo INDIVIDUALNEGA PRISTOPA (od 3. leta starosti dalje). Ti tečaji so prirejeni glede na posameznikovo stopnjo znanja in njegove potrebe. Še posebno se ta program priporoča v primeru, ko ima otrok strah pred vodo, njeno globino oziroma v primeru, ko je pridobil travmo. Potrebno je ogromno potrpežljivosti in ubrati je potrebno ustrezen pristop učenja. Vsak je namreč persona zase in kot tak zahteva tudi različno podajanje znanja. Po uspešno zaključenih urah postane otrok samozavestnejši in je pripravljen na nadaljnjo skupinsko učenje. Vsi naši tečajniki  po individualnem programu samostojno zaplavajo. (Individualno učenje priporočamo tudi vsem odraslim in starejšim…)

Individualnega pristopa  se poslužujejo tudi starši, katerih otroci so že prilagojeni na vodo in si želijo, da otrok dobi pravilne in kvalitetne osnove ter se v najkrajšem času nauči plavati. Te ure so  maksimalno efektivne, saj potekajo vsak dan po 1 uro. Temu primeren pa je tudi rezultat.

 

Ali imate organizirano plavanje za starše in otroke?

Zaenkrat še nimamo razpisanega termina. Je pa v pripravi program namenjen otrokom od 1. do 3. leta starosti, kjer bodo lahko skupaj s starši in učiteljem čofotali v bazenu. Program je osnovan na ideji, da učitelji učimo starše, kako naj svoje otroke naučijo plavati. Predvsem kako naj uporabljajo plavalne pripomočke, katere vaje lahko z njimi izvajajo ter na ta način prilagodijo otroka na vodo. Na ta način so starši aktivno vključeni v otrokov razvoj, med njimi pa se vez zaupanja še poveča. Prav tako otroci pridobijo zaupanje do učitelja, s katerim lahko po dopolnjenem 3.letu starosti sami nadaljujejo z učenjem plavanja na skupinskem plavalnem tečaju.

 

Kdaj otrok splava?

Moramo poudariti, da pri učenju plavanja uspešnosti učitelja ne moremo meriti, saj pri naših tečajih otrok ne pripravljamo na tekmovanja, marveč je poudarek na učenju pravilnih tehnik plavanja. Otrokov napredek pri osvajanju tehnik pri vsakem posamezniku poteka drugače in z drugačnim ritmom. Preverjanje otrokovega napredka izvajamo pred vključitvijo otroka v plavalni tečaj ter periodično med samim tečajem. Tako splava otrok, ko je 100% prepričan vase in svoje sposobnosti. Če bi to lahko opisali v urah, lahko rečemo da pri individualnih tečajih od treh ur naprej, pri skupinskih pa tudi po 10 urnem tečaju. Govorimo za otroke, kateri nimajo straha pred vodo.

 

Lahko prijavim na tečaj otroka s posebnimi potrebami?

Za takšne otroke predlagamo individualni program plavanja. To je učenje ena na ena, lahko pa tudi ob prisotnosti starša. 

 

Ali se starejša oseba lahko nauči plavati, če se to ni naučila v otroštvu?


Vsekakor, plavati se lahko naučimo v vseh življenjskih obdobjih. Potrebna je le močna volja in motivacija. Starejše osebe lahko imajo le večje težave  pri sinhronizaciji gibov. V vodi ne čutimo teže, zato lahko postanemo napeti, kar pa otežuje plavanje. Več kot boste v vodi, bolj se bo organizem navadil na novo okolje, hitreje se boste naučili plavati. Ponavadi je pri takšnih osebah prisoten tudi strah, zato priporočamo individualno učenje –  ena na ena. Tudi tukaj je uspešnost 100% zagotovljena, le čas je malenkost daljši lahko kot pri otrocih.

 

Kako je poskrbljeno z varnostjo na bazenu?

Varnost je na vseh programih, vedno in povsod na prvem mestu! Ne samo, da so na bazenih prisotni reševalci iz vode, licencirani reševalci so tudi naši vaditelji in učitelji plavanja. Pred začetkom tečaja otroke opozorimo na vse nevarnosti na bazenskih kompleksih! Tako na bazenski ploščadi kot tudi v vodi veljajo pravila od katerih ne odstopamo. Tudi odhodi na WC-je so v spremstvu enega od vaditeljev. Skrbno jih poučimo tudi o obnašanju in higieni na bazenu. Držimo se načela – PRVO VARNOST!

 

Kako je z neoporečnostjo vode v bazenih?

Bazenska voda na kopališčih mora dosegati standarde in normative določene skladno s Pravilnikom o minimalnih higienskih zahtevah, ki jih morajo izpolnjevati kopališča in kopalna voda v bazenih. To od upravljavca kopališča zahteva, da dnevno preverja fizikalne parametre kopalne vode, pooblaščene institucije pa skladno z navedenim pravilnikom izvajajo periodično vzorčenje in analizo kopalnih vod glede fizikalno-kemijskih in mikrobioloških parametrov. Otroci so torej v kopaliških vodah s higienskega stališča varni, pod pogojem, da upravljavec izvaja vse aktivnosti, ki jih predpisuje pravilnik ter drugi zakonski akti, ki urejajo področje kopalnih vod. Vse to pa preverja tudi naša ekipa in na na morebitna odstopanja vseskozi opozarja kolektiv na bazenu. Seveda pa najbolj skrbimo za neoporečnost z vzgojo tuširanja pred in po kopanju in za redno “obiskovanje” toaletnih prostorov.

 

Kako poteka prihod na uro?

Starši z otroci pridejo 10 min pred začetkom plavalne ure, da se v garderobi mirno preoblečejo v kopalke in pripravijo za odhod na bazen. Eden od vaditeljev pride po starše pred recepcijo in jih odpelje v skupne garderobe. Ob določeni uri, se otroci zberejo v skupino in z vaditelji odidejo na bazen. Po končani uri jih starši pričakate pred garderobo, kjer prevzamete otroke, da se uredijo za odhod iz bazenskega kompleksa.

 

Kako lahko otroka sami starši pripravimo na začetno srečanje?

Vsekakor je zelo pomemben pogovor z otrokom ali si želi obiskovati tečaj in predvsem zakaj. Če jim predstavite zakaj je pomembno, da se nauči plavati in kaj mu bo potem omogočeno (brezskrbno plavanje v morju, skakanje v vodo, samostojni spusti toboganih, napihljive stene, potapljanje, gledanje pod vodo in raziskovanje podvodnega sveta…), bo odločitev sigurno lažja. Razlogov za motivacijo je pa tako ali tako ogromno. Za piko na »i« mu lahko obljubite še nagrado, ki jo prejme po končanem tečaju (sladoled, igračko, obisk predstave – nekaj, kar ga razveseljuje). J

 

Katere plavalne pripomočke potrebuje otrok na tečaju? Ali jih je potrebno kupiti?

Otrok ne potrebuje nobenih plavalnih pripomočkov. Vse kar bo potreboval za učenje, imamo že pripravljeno na bazenu. Kasneje lahko kupite edino plavalna očala, ker jih vedno nimamo za vse dovolj. Pa tudi, očala so bolj osebna zadeva, tudi glede higiene. Enako velja za silikonske plavalne kapice, ki jih uporabljajo predvsem dekleta, zaradi hitrejšega sušenja las. Eno in drugo lahko naročite tudi pri nas, v Plavalni akademiji Rok Kerin.

 

Ali otrok na tečaju potrebuje rokavčke?

Ne, rokavčkov ne potrebuje. Na plavanju uporabljamo plavalno desko in plavalnega črvička. Lahko pa jih za boljšo voljo otrok vseeno spravite v torbo. 

 

Zanima me koliko otrok je v skupini?

V skupini je v povprečju od 4 do 8 otrok. Glede na starost in plavalno predznanje otrok pa prilagajamo tudi število vaditeljev.

 

Kakšne kopalke so primerne za plavanje?

Za deklice so najprimernejše enodelne kopalke, za fante pa priporočamo oprijete kopalke (nikakor ne ohlapnih kratkih hlač). S sabo naj imajo brisačo (lahko je majša, ne potrebujejo velike – kopalne brisače, ker jih težje nosijo), kopalni plašč (od garderobe do bazena in obratno), vodo ali sok in natikače. Po želji lahko s sabo prinesejo tudi plavalna očala.

 

Ali je neopren obvezen?

Prvi pogoj, ki mora biti zagotovljen pri otrocih je ta, da se v vodi počutijo toplo in prijetno. Le tako se lahko skoncentrirajo na vaje, ki jih izvajamo. Ker opažamo, da nekatere otroke v vodi včasih zazebe, predvsem se to dogaja na bazenih, ki niso termalna kopališča (v našem primeru bazen v OŠ Grm Novo mesto) in pri otrocih začetnikih, ki še ne plavajo (da bi se lahko ogreli na ta način) in kjer so v prvi fazi učenja vaje v vodi tudi statične. Zato v tem primeru predlagamo, da kupite malčkom neoprensko obleko, katera pa NI OBVEZNA. Seveda pa to ni nujno in pogoj. Po nekaj začetnih urah povprašajte otroke (še posebno tiste najmlajše) kako se počutijo oz. ali jim je dovolj toplo v vodi in se lahko neoprenska obleka tudi opusti po prvih nekaj urah.

 

Ali otrok potrebuje hrano na bazenu?

Otroci  malice ne potrebujejo na bazenu. Lahko jo imajo pripravljeno v torbi v garderobi in jo pojedo po vadbi.  Na tem mestu opozarjamo, naj otroci na plavanje ne pridejo s polnimi želodčki. Zadnji obrok naj pojedo vsaj kakšno uro do dve prej (odvisno tudi kakšno hrano zaužijejo – ali je lahko oz. težje prebavljiva).

 

Česa vse se otroci še naučijo v plavalnem tečaju, poleg samega plavanja? 
Otroci se poleg plavanja naučijo predvsem osnovnih higienskih navad na kopališču in kopalne kulture. Naučijo se tudi principe pravil delovanja v skupini in upoštevanja avtoritete učitelja. Različne prilagojene aktivnosti, ki jih izvajamo na tečajih, delujejo tudi na “team buildingu” in spodbujajo zaupanje med otroci. Otroke tako učimo predvsem kako postati samostojen, biti odgovoren za svoje stvari in jim poizkušamo podati samozaupanja, katero je pri plavanju zelo pomembno.

 

Katere so po vaših izkušnjah najpogostejše nevarne napake, ko pripeljemo otroke na bazen?  

Odgovorni starši otroka nikoli ne pustijo nenadzorovanega v bližini vodnih površin. Otroci v naših tečajih se pri obisku prve ure tečaja naučijo, da je tekanje ob bazenih strogo prepovedano, prav tako pa se naučijo, da o vseh potrebah obvestijo učitelja oziroma spremljevalca. Najbolj nevarno je običajno ravno to, da starši otroka ne opozorijo na specifične nevarnosti kopališč. Navadno je prva ura našega srečanja namenjena tudi temu, da otrokom jasno razložimo in pokažemo do kakšnih nesreč lahko pride na bazenski ploščadi in v bazenu ob neupoštevanju kopaliških pravil ter naših navodil. Seveda na najpomembnejše nevarnosti opozarjamo tekom celotnega programa.

 

Zakaj je tako pomembno, da naučimo otroka čim prej plavati?

Razlogi, zakaj je pomembno, da otroke že zelo zgodaj spodbujamo k plavanju in stiku z vodo, se ne končajo zgolj z izogibom morebitni utopitvi. Plavanje je anaeroben šport pri katerem aktiviramo skoraj vse mišice v telesu. Obenem pa je zaradi vzgona vode bistveno manjša tudi obremenitev sklepov. Plavanje hkrati pomaga pri razvoju celotne motorike, saj od nas zahteva hkratno in različno gibanje zgornjih in spodnjih udov. Poleg tega pa lahko tudi otroci s poškodbami, kot sta na primer skolioza ali invalidnost, plavajo rekreativno zaradi same narave športa. Se pravi je razlogov zelo veliko. Pri nas pa jim dodamo še bogate izkušnje pridobljene z več letnim udejstvovanjem v plavalnem športu in jim tako ponujamo le tiste najkoristnejše metode dela s katerimi se bo vsakdo v vodi počutil popolnoma domače.

 

Kakšne napake najpogosteje delajo starši, ko sami učijo otroka plavati? Kakšne so posledice?

Uvajanje otrok v vodo je za vse starše lahko stresna situacija, saj otroke, zaradi tega, ker se še ne znajo obdržati na površini, izpostavljajo nevarnosti. Paziti morajo, da jih nagovarjajo mirno in razlagajo čim bolj nazorno. Včasih pa je še največji problem ta, da kljub vsem razlagam in navodilom, ki jih podamo otrokom, principa gibanja pod vodo in samega lebdenja ne razumejo. Tako lahko otroci občutijo stres, starši pa se morda ne zavedajo dolgoročnosti posledic siljenja otrok v vodo. Tako lahko ustvarijo dolgotrajen strah oziroma odpor do vode. Seveda pa mnogi starši žal tudi nimajo dovolj potrebnega znanja, da bi lahko otrokom podali kvalitetne osnove plavanja.  Ravno zato priporočamo, da jih najprej vpišejo na začetni tečaj ali plavalno šolo, kjer se dobro prilagodijo na vodo (odstranijo kakršnekoli strahove) in dobijo strokovno znanje.  Na podlagi tega lahko starši sami nadaljujejo z vajami oz. plavanjem.

Poleg tega pa ne smemo zanemariti, da so otroci pri učiteljih in v skupini veliko bolj poslušni. Velikokrat jih ravno tekmovalnost privede do pravilne izvedbe prikazanih vaj. Želja po dokazovanju premaga marsikateri otrokov dvom in strah.

 

Kako lahko starši po končanem tečaju sami nadaljujemo učenje otroka…?

Prijavite se lahko na 2 urno demonstracijo v bazenu, ki jo organiziramo 2x letno (po navadi po tečajih). Lahko pa naročite tudi »Priročnik za starše – naučimo se plavati«, ki smo ga izdali v Plavalni akademiji Rok Kerin.

 

Kakšne pripomočke naj starši kupimo za bazen, morje…?

Kot pomoč za plavanje priporočamo nakup plavalne deske in/ali plavalnega črva. Za popestritev druženja pa so primerne igračke, ki jih uporabljamo tudi na plavalnih tečajih. Otroci se z njimi igrajo na način, kot smo to počeli skupaj na plavanju. S tem bodo posledično vadili in izvajali vaje, s katerimi bodo utrdili pridobljene veščine in osnove plavalnih tehnik.

 

Kje lahko kupimo plavalne pripomočke?

Vse plavalne pripomočke, ki jih uporabljamo na naših plavalnih tečajih in so osnova ter pomoč pri učenju plavanja, lahko kupite tudi pri nas. Pripravljen imamo paket »LEARN TO SWIM«, ki je namenjen otrokom in staršem za lažje učenje plavanja. Paket vsebuje tudi priročnik uporabe plavalnih pripomočkov, kjer v besedi in sliki ponazorimo vse vaje, ki jih lahko starši sami izvajate – skupaj z otroci v bazenu, v morju, jezeru ali doma v banji.

Po želji lahko plavalne pripomočke naročite tudi posamično (plavalna kapica, plavalna očala, plavalna deska, plavalni črviček, plavajoče in potopljive igrače, žogice in klobučki…).

 

Kaj storiti, če otrok (tudi ne tako majhen), noče v bazen ali v morje?
Njegov strah je treba vsekakor spoštovati. Potrebno je veliko potrpežljivosti staršev, vaditeljev in okolice. Otroka počasi privajamo na vstop v vodo. Otroka absolutno ne smemo primerjati z drugimi otroki, ki že znajo plavati, lahko ga le spodbudimo, da se bo med vodnimi igrami lahko družil s svojimi vrstniki in počasi pričel sodelovati. Včasih traja tudi po več ur, da premagajo strah pred vodo.

Vsekakor pa lahko iz izkušenj povemo, da so se za najbolj učinkovite izkazale individualne ure učenja plavanja!

 

Katere tehnike plavanja učite na plavalnih tečajih?

Prsno: To je ena izmed tehnik plavanja, ki vključuje gibanje rok naprej, od glave do ramen. Podobno je žabjemu brcanju, oziroma gibanju žabjih krakov. Med prsnim plavanjem mora plavalec držati svojo glavo nad vodno gladino.

Kravl: Za kravl je značilno brcanje z nogami in izmenično gibanje rok. Pri tem mora plavalec ohraniti glavo v vodi in izmenično obračati obraz na različne strani.

Hrbtno: Prednost tega sloga je lažje dihanje, saj nos in usta ostajajo nad vodo, mišice hrbtenice in vratu pa so bolj sproščene. Gibanje je podobno kravlu. Noge so iztegnjene, se gibajo gor in dol, roke pa se premikajo na podoben način kot pri kravlu. Glava se ne sme dotikati prsi, saj se tako zelo poveča pritisk na vratna vretenca.

Delfin: To je najtežja in najbolj naporna tehnika plavanja, ki vključuje gibanje rok kot veternica in delfinov udarec  z nogami. Ob izvajanju te tehnike, se mora plavalec izogniti podvodnemu plavanju.