Učenje plavanja, plavanje v Novem mestu, šole v naravi » News » Verjamem v svoj cilj!

Verjamem v svoj cilj!

  • rok 
  • 7 min read

Spregovoril vam bi rad o vztrajnosti, vzdržljivosti in motivaciji. In vas ob enem navdušil, da sledite svojim sanjam ter naredite vse, da jih uresničite! Predvsem pa – ne čakajte! Začnite že danes!

Kot vrhunski športnik sem tekmoval v plavanju, danes pa delujem v podjetniških vodah. Že kot aktiven športnik sem izbral najtežjo različico plavalnega športa – daljinsko plavanje in prav tako sem se odločil tudi za težjo varianto zaposljivosti – podjetništvo. Seveda je moje čofotanje in namakanje v vodi, kot so to nekateri radi poudarjali, zelo hitro preraslo iz igre v službo. Popolnoma enako se sedaj dogaja na poslovni poti, kjer v svetu vodnih aktivnosti postajamo vse vidnejši partner.

Za lažji pregled sem izbral pet spoznanj, ki so ključna in jih beremo kot vztrajnost in vzdržljivost, pa to niso .

  1. NOTRANJI GLAS

Je največkrat tako glasen, da ga radi preslišimo, a je za uspeh najpomembnejši! Kar želim povedati  je to, da tudi, ko se znajdeš na razpotju, vedno, ampak res vedno poslušaj sebe! Meni je to pomagalo, da sem svoj začetni cilj iz mladosti, ko sem si zadal osvojiti medaljo na velikih tekmovanjih, tudi izpolnil. Okolica je bila kar nekajkrat zelo nenaklonjena moji vztrajnosti, a je moja motivacija premagala večino motečih dejavnikov, ki so bili potrebni za moj uspeh. Dostikrat sem poslušal, češ da “kaj se grem, naj raje neham, pa si najdem službo, sej ti nimaš nobene možnosti, da ti uspe; sej v tem Krškem še bazena nimaš; pa itak nisi dovolj dober itn.” SUPER PODPORA SEM SI REKEL. Vendar sem dokaj kmalu ugotovil, da so to moje ovire preko katerih moram iti, da pridem do končnega cilja. Podobna zgodba se mi je ponovila na vstopu v podjetniške vode, kjer se je skeptikov kar vrstilo. V obeh primerih je bila motivacija močnejša od vseh nasprotnikov in tako sem vztrajal pri svojih zastavljenih poteh.

  1. VELIKO ČASA SI SAM S SABO

Tem boljši postajaš, tem manj imaš ljudi okoli sebe. Nenazadnje je na vrhu prostora samo za enega. To se je odlično pokazalo na mojih tekmah, kjer smo pogostokrat plavali sami, ker se je skupina tekmovalcev razbila in smo šli vsak svojo pot. Nenazadnje so tudi potovanja, treningi, tekme, pridobitve poslov, itn. velikokrat takšne narave, da se lahko v določeni situaciji znajdemo sami. In takrat, ko se znajdemo sami, moramo nekaj ukrenit. Karkoli, a za to so potrebne odločitve! In tu nastopi v največjih primerih težava. Ker najtežje v življenju se je odločati. Na naših tekmah je bilo najlažje čakati na reakcije drugih (da si plaval za nekom), a na te ponavadi nisi imel odgovora. Saj jih je skreiral nekdo drug, ti si jim le sledil. In na koncu si bil drugi, peti ali deseti. Odreagirati in ubrati svojo pot! To je umetnost, ki prinaša rezultate! Morda ne takoj danes, a jutri ali pojutrišnjem zagotovo. In enako je pri podjetništvu. Če se sam ne odločim za to, da bi želel pridobiti nek nov posel, se sam od sebe ne bo! Res je, da brez ekipe ni rezultatov, a na koncu si ti tisti, ki se moraš odločiti za neko odločitev – pravilno ali napačno.

        3 . USPEŠNEJŠI KOT SI, DLJE MORAŠ ITI

Spomnim se, kako sem na začetku moje samostojne profesionalne kariere daljinskega plavalca odhajal na tekmo svetovnega pokala v Hong Kong.  Z vlakom iz danes svetovno znane Sevnice do Münchna, nato pa z avionom do že prej omenjenega prizorišča. Vse lepo in prav, a kaj, ko sem že v Sevnici vstopil na napačni vlak – namesto za München, sem se odpeljal za Dunaj. Uspelo mi je priti pravočasno na tekmo. Potreben je bil le klic v dispečerski center v Ljubljano, da so uspeli mednarodni vlak ustaviti izven postaje, s čimer so mi omogočili, da sem ujel vlak za München, ki je imel k sreči zamudo. Se pravi, vse se je zgodilo z razlogom! In zato sem si dejal, da je včasih potrebno iti nekam  “daleč”, da se naučiš nekih stvari, da postaneš boljši, uspešnejši. Sam sem sicer tekmoval na vseh  petih kontinentih, kjer sem se srečeval z nešteto podobnimi situacijami, katere so me le utrjevale v osebnost kakršna sem danes. In ravno v težkih razmerah se izkažejo zmagovalci.

  1. ZMAGOVALCI V TEŽKIH RAZMERAH

Bolj kot smo vajenih se spopadati s težkimi razmerami, lažje jih bomo obvladovali. Velikokrat slišimo, ko kdo reče:  “Lahko tebi, ko si se tak rodil,; ko imaš take pogoje za delo; Ali pa danes zelo aktualno…. lahko tebi, ko so ti “zrihtali” službo. Uau – super. Ampak jaz sem dokaj kmalu začel verjeti v to, da so ti pogoji zame potrebni in najboljši. Kajti v težkih razmerah se pokažejo zmagovalci! Konec koncev sem leta 2006 ostal brez lastnega bazena za trening,  štiri leta kasneje pa sem zmagal svetovni pokal. S tem sem postal edini zmagovalec svetovnega pokala na svetu, ki mu je to uspelo brez domačega bazena za trening, kar v plavalnem svetu velja za pravi fenomen. Meni je to uspelo z vztrajnostjo, motivacijo in trdim delom. Morda kar malce ironično, a tudi danes, 10 let po izgubi bazena, sem se v poslovnem svetu znašel v identičnem položaju, ko moram svojo dejavnost iz enega od obstoječih bazenov umakniti, ker se je vodstvo družbe odločilo, da ne želijo v svojih bazenih imeti skupinskih vadb. In izkušnja, ki sem jo imel kot aktivni plavalec mi v tem primeru pride še kako prav, saj verjamem, da bom tudi od tu odšel še močnejši.

  1. ŠPORTNIK = PODJETNIK

Ravno izkušnje iz plavanja mi še kako prav pridejo v svetu podjetništva. Glede na mojo individualno plavalno kariero, je bilo težko za pričakovati kaj drugega kot to, da bom ostal v vodnem svetu športa. Svojo podjetniško pod sem začel gojiti že kot športnik, saj sem bil za vse organizacijske zadeve zadolžen sam. Za veliko podjetnikov slišite, da so svojo obrt ali poslovno pot začeli v garaži. No, jaz je nisem v garaži, sem jo pa v eni sobici, kjer sem takrat bival skupaj z mojo punco Nino. Manj kot leto kasneje sva pričela s plavalnimi tečaji in plavalno šolo. Tako danes ustvarjamo vodne program za velike bazenske komplekse, usposabljamo reševalce iz vode, izvajamo programe učenja plavanja za šole, sodelujemo na mednarodnem področju in še bi lahko našteval. In zagotovo je to dosežek na katerega sem zelo ponosen.

Kar vam želim povedati je, da verjemite in sledite svojim sanjam, imejte cilje in izberite svojo pot. JE PRAVA, kajti je vaša in pripeljala vas bo na cilj! Ozirajte se samo na tiste, ki vas pri tem podpirajo. Tudi sam ciljev ne bi dosegel brez staršev, moje Nine, sponzorjev in ljudi, ki so in še verjamejo vame. Vendar brez moje lastne vztrajnosti in želje ne bi bilo nič.

Za konec vam želim le še srečno in hrabro v svet! 🙂

Avtor prispevka: Rok Kerin